Oldal kiválasztása

Rólam

Buzder Brigitta vagyok, 1991-ben születtem Békéscsabán. 22 éven keresztül néptáncoltam, mindig közösségben szerettem mozogni. Középiskolámat egy német kéttanítási-nyelvű gimnáziumban végeztem, és nálam is elérkezett a nagy kérdés, “Mi leszel, ha nagy leszel és egyáltalán merre szeretnél továbbtanulni?” Persze, mint sokan körülöttem én sem tudtam megfogalmazni, hogy mi szeretnék lenni, de azt az egyet tudtam biztosan, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni, és szeretném használni a közösség erejét.

De mégis milyen képességeim vannak, mik azok, amiket biztosan szeretnék kamatoztatni? Egyáltalán miben vagyok jó? Rengeteg kérdésem volt, amiket igyekeztem megválaszolni, és dönteni. Azt éreztem, egyedül vagyok a döntési folyamatban, nem tudtam kihez fordulni. Viszont azokat a tapasztalatokat, amiket ezáltal megtanultam, amikből fejlődhettem, mindenképpen szeretném továbbadni.

Az egyetemi éveimet végül Szegeden töltöttem, andragógia szakon. Itt megértettem, hogy a felnőttképzés jelentősége miért ennyire releváns napjainkban, hiszen már nem EGY szakmát választunk az életünk során, ami mellett kitartunk a nyugdíjas éveinkig, hanem rengeteg körülmény formál, változtat minket. Így mi is alkalmazkodunk a környezeti igényekhez, és gyakran ez egy teljesen új szakterület megismerésével, megtanulásával jár együtt.

Mesterszakos tanulmányaimat emberi erőforrás tanácsadóként folytattam, mert nagyon érdekelt a pályaválasztási tanácsadás, hogy miként tudom segíteni az embereket a saját karrierutuk kiválasztásában. Azóta is foglalkoztat ez a kérdés, és hitvallásom, hogy mindenkinek megvan a saját tökéletes pályája, csak segítségre szorul a megtalálásában. Az egyik irányadó modell, amelyet előszeretettel alkalmazok, az a japán IKIGAI modell. A lelkesedésem és pozitív világszemléletem által segítek az embereknek abban, hogy mindenki rábukkanjon a saját ikigaijára – azaz az élete értelmére és céljára – és boldogan élhesse az életét, úgy, ahogy azt már gyerekkorában is elképzelte. 

Szakmai tapasztalat

Célom

A középiskolás fiatalok informálása a pályaválasztási lehetőségeikről, mindezt különféle módszerekkel segítve. Úgy vélem, akkor érzik jónak a választást, ha a szüleik teljes mértékben támogatják őket.

Ehhez azonban ismerni kell mindkét fél terveit, céljait, kérdéseit, félelmeit, és elsődlegesen a legfontosabb, hogy a fiatal személyével, képességeivel, érdeklődésével összhangban legyen a választott pálya. Abban hiszek, hogy nem csak a szakot, szakmát kell kiválasztani, hanem egy testreszabott pályaívet is kell nézni, hiszen az mutatja meg a képzés utáni lehetőségeket, az elhelyezkedési perspektívákat a munkaerőpiacon.

Motivációm

Az ifjúsági munka iránti kötődésem az egyetemi évek alatt kezdődött, amikor 2013-ban önkéntesként belecsöppentem egy békéscsabai ifjúsági iroda életébe. Akkor döntöttem el, hogy valamilyen módon kapcsolódnom kell a fiatalokhoz. Nem tudtam pontosan, milyen munkakör az, amelyikkel aktívan dolgozhatok a középiskolásokkal, de mindig törekedtem arra, hogy non-formális keretek között fejleszthessem őket.

Szerencsésnek tartom magam, mert az csinálhatom, amit szeretek. Ráadásul mindehhez három szuper közösségem is van. Egyrészt az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért szervezete, akikkel a fő célunk, hogy a Békéscsabán tanuló illetve továbbtanuló diákokat segítsük az előttük álló akadályok leküzdésében. Itt döbbentem rá, hogy mennyire egyedül vannak hagyva a pályaválasztás tengerében, és milyen nehéz szelektálniuk az információáradat között.
A másik szervezet, ahol trénerként önkénteskedem, a Nagyító Alapítvány. Országhatáron innen és túl alternatív osztálykirándulások keretén belül segítjük a középiskolásokat személyiség-és közösségfejlesztő, pályaorientációs tréningek által, számos őket érintő témakörben.
A harmadik közösség pedig a Freelancerblog csapata, ahol számos inspiráló szabadúszóval együtt fejlődünk és tanulunk egymástól, használva a közösségi tudásmegosztás erejét. A vállalkozói életben elengedhetetlen egy szakmailag inpsiráló közösség, baráti csapat léte. 

Mérföldkövek

Egyetemi tanulmányok:

​​2013 – 2016 

Emberi erőforrás tanácsadó Msc
Debreceni Tudományegyetem

2010 – 2013​ 

Andragógia Bsc
Szegedi Tudományegyetem

Egyéb tagságok

 

Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért

Nagyító Alapítvány

Nyelvek

angol, német

Egyéb képzések:

2020 Kronobiológia – önismeret, emberismeret (HR Specialista Akadémia)

2020 Megoldásfókuszú coaching (Solutionsurfers)

2019 Vezetői önismeret pályaorientációs fókusszal képzés (Nagyító Alapítvány akadémiai képzése)

2016 Személyiség-és közösségfejlesztés csoportvezetői képzés (Nagyító Alapítvány akadémiai képzése)

2016 Konfliktuskezelési mediátor

2015 Pályaorientációs konzulens

Széchenyi 2020 infloblokk